Haskap ili sibirska borovnica bobičasto je voće specifičnog slatko – kiselog okusa i bogatog nutritivnog sastava. Višegodišnja je biljka koja je plodonosna i do 30 godina stoga je pri sadnji haskapa vrlo važno odabrati najbolje i najotpornije sorte. Samobesplodna je vrsta i zahtjeva unakrsno oprašivanje pa je nužno posaditi barem dvije različite sorte haskapa. No, praksa je pokazala da je prinos najbolji kada je posađeno tri ili više različitih sorti, pri čemu treba paziti da te sorte budu pogodni oprašivači, tj. da cvatu u isto vrijeme. U novije vrijeme razvijene su i sorte oprašivači koje počinju cvjetati ranije i cvatu relativno dugo. Na tržištu postoji mnogo različitih sorti koje se razlikuju okusom, oblikom i veličinom bobica kao i terminom berbe.
Razvoj sorti kroz povijest
Najraniji uzgoj haskapa zabilježen je u Japanu gdje su autohtone sorte poznate pod nazivom „haskap“ ili „hasukappu“. Iz Japana, interes za ovom voćnom vrstom proširio se na ruske regije, posebno na Kamčatku i Sibir. Tamo su također uzgajane autohtone sorte haskapa. U zapadnom svijetu, interes za uzgojem haskapa povezan je s radom uzgajivača poput Jima Gilberta i Maxine Thompson iz Oregona. Gilbert je 1990 – ih godina donio autohtone sorte haskapa iz Rusije u SAD i ponudio ih američkim uzgajivačima. Kasnije je Maxine Thompson, profesorica na Sveučilištu Oregon State, započela program uzgoja haskapa kako bi autohtone sorte prilagodila novim klimatskim uvjetima.
Ključnu ulogu u popularizaciji haskapa imao je Bob Bors, profesor na Sveučilištu u Saskatchewanu. Kroz godine istraživanja, Bors je dao svoj doprinos razvoju novih sorti haskapa prilagođenih različitim klimatskim uvjetima i potrebama uzgajivača. Njegov rad obuhvaća križanje različitih sorti kako bi se stvorile nove s poboljšanim karakteristikama poput veće rodnosti, otpornosti na bolesti i prilagodljivosti različitim vremenskim uvjetima. Tamo su uspješno uzgojene sorte Aurora, Tundra, Indigo Gem i Honey Bee, a u zadnje vrijeme i sorte Boreal (Beast, Beauty i Blizzard). Spomenute sorte rezultat su dugotrajnog istraživanja i selekcije čiji je cilj bio stvoriti sadnice prilagođene hladnim klimatskim uvjetima Kanade, s visokom rodnosti, kvalitetom plodova i otpornošću na bolesti. Te sorte dostupne su uzgajivačima diljem Europe, pa tako i Hrvatske te uspješno uspijevaju i u našem podneblju.
Sorte u našem nasadu
2017. godine odlučili smo podignuti nasad haskapa. Tada nismo znali mnogo o uzgoju haskapa, a pogotovo o njegovim sortama. Najprije smo neko vrijeme istraživali svu dostupnu, uglavnom stranu literaturu. Igrom slučaja, saznali smo za OPG Igor Hrustek iz Male Subotice koji je nekoliko godina ranije podigao nasad haskapa. Igor nas je rado ugostio na svom OPG-u i tada smo po prvi puta imali prilike probati svježe plodove haskapa. Malo je reći da smo bili oduševljeni specifičnom aromom haskapa. Nakon tog smo posjeta bili još odlučniji u svojoj namjeri da posadimo baš tu voćnu vrstu. Također, Igor nam je udijelio mnoštvo savjeta oko uzgoja i odabira najboljih sorti haskapa.
U svom nasadu, najprije smo odlučili posaditi 800 sadnica provjerenih kanadskih sorti haskapa: Auroru, Indigo Gem i Honey Bee.



Tražeći rasadnik u kojem ćemo kupiti sadnice, naišli smo na podatak da su odnedavno dostupne za sadnju najnovije sorte haskapa. To su bile sorte Boreal nastale na Sveučilištu u Saskatchewanu. Te sorte su predstavljene kao puno krupnije, slađe i otpornije od već poznatih sorti. Dugo smo razmišljali o sadnji tih sorti. Brinulo nas je to što do tada nitko u Europi, a pogotovo u Hrvatskoj nije posadio te sorte. Nismo znali hoće li one uspijevati na našem podneblju i nismo imali koga pitati za iskustvo s tim sortama. Naposljetku, odlučili smo riskirati i posaditi još 500 sadnica tih novih sorti. Danas sa sigurnošću možemo reći nismo požalili. Bobice su puno krupnije, a grmovi su zdraviji i brže napreduju u odnosu na druge sorte.



Danas, nakon šestogodišnjeg iskustva u uzgoju haskapa, zadovoljni smo odabirom sorti koje smo odabrali za sadnju. Vjerujemo da će još mnogo godina grmovi biti zdravi i svako proljeće puni ukusnih i zdravih bobica.