Nakon odluke da svoje slobodno vrijeme i svoj trud želimo posvetiti poljoprivredi, došli smo do ključnog trenutka koji će odrediti budućnost našeg poljoprivrednog pothvata. Bio je to trenutak odabira voćne vrste koju ćemo posaditi i o kojoj ćemo brinuti u našem nasadu.
Prvi kriterij kojim smo se vodili pri odabiru voćne vrste
Prilikom odabira voćne vrste, znali smo da želimo posaditi nešto posebno i autentično, nešto što još nije prisutno u našim krajevima, a istovremeno ima potencijal postati prepoznato kao visokonutritivna i ukusna namirnica te poželjna sastojak svakodnevnih zdravih obroka.
I pronašli smo je…

Dugo smo istraživali i proučavali različite voćne vrste, njihov način uzgoja i njihove posebnosti. Tijekom tog istraživanja naišli smo na jednu posebnu, gotovo tajanstvenu voćnu vrstu – haskap ili sibirsku borovnicu. Haskap nas je oduševio svojim jedinstvenim karakteristikama i bez dugog razmišljanja odlučili smo da je to voćna vrsta koju želimo uzgajati u našem nasadu. Ovo ukusno tamo – ljubičasto voće, još uvijek relativno nepoznato na našem području, prava je superhrana jer se ističe visokim sadržajem vitamina, minerala, antioksidansa i drugih hranjivih tvari. Pravo je bogatstvo prirode, a mi smo to bogatstvo željeli podijeliti najprije s našom obitelji i prijateljima, a kasnije i svim ljubiteljima zdrave i prirodno uzgojene hrane.
Voće idealno za ekološku proizvodnju
Jedan od ključnih razloga koji nas je privukao haskapu je i njegova nevjerojatna otpornost na štetnike i niske temperature što ga čini idealnom voćnom vrstom za ekološki uzgoj. Takav uzgoj bez pesticida i kemikalija pridonosi očuvanju okoliša te stvara zdrave proizvode visoke kvalitete.

Rano dozrijevanje
Haskap dozrijeva vrlo rano, ranije no ostalo voće u proljeće. Već sredinom svibnja možemo uživati u blagodatima njenih slatko – kiselih ukusnih bobica.

Raznovrsna upotreba haskapa
Snažan i intenzivan okus njenih bobica čini ih idealnima za raznovrsnu upotrebu, od svježe konzumacije do raznih prerađevina poput pekmeza, sirupa, likera, vina te matičnog soka. Svježe bobice sibirske borovnice mogu se koristiti za izradu različitih smoothia, zobenih kaša, sladoleda, kolača, muffina i drugih poslastica.





Haskap – naša misija i način života
Naša odluka da posadimo haskap nije bila samo poslovna; bila je to odluka koja je proizašla iz ljubavi prema prirodi, zdravoj i ekološki uzgojenoj hrani te želje da našoj lokalnoj zajednici ponudimo nešto novo i vrijedno. Haskap je postao više od voća u našem nasadu, postalo je simbol naše posvećenosti održivom uzgoju i kvaliteti proizvoda. Naravno, svjesni smo da će poljoprivreda donijeti niz izazova, no vjerujemo da će naša briga oko nasada i posvećenost kvaliteti naših proizvoda pridobiti povjerenje naše lokalne zajednice. Željeli smo ne samo uzgajati voće, već i stvoriti priču koja će povezati ljude s prirodom i zdravim životnim stilom. Haskap nije samo proizvod našeg nasada; to je naša misija i način života.





