Haskap u vašoj svakodnevnoj prehrani

zobena kaša s haskapom

Haskap je voćna vrsta koja zbog svoje nutritive vrijednosti, karakteristične teksture i boje te aromatičnog okusa ima široku upotrebu. Uz svoj bogati okus i hranjive sastojke, haskap postaje popularan i čest sastojak svakodnevnih zdravih i uravnoteženih obroka mnogih ljudi širom svijeta.

Pozitivan utjecaj na zdravlje

Konzumacija haskapa ima pozitivan utjecaj na zdravlje iz različitih razloga. Haskap je bogat antioksidansima, poput vitamina C i antocijana, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u tijelu. Redovita konzumacija haskapa može doprinijeti jačanju imunološkog sustava i smanjenju rizika od raznih bolesti, uključujući prehladu, gripu i kronične bolesti poput srčanih bolesti i dijabetesa. Osim toga, haskap je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima koji su ključni za opće zdravlje i dobrobit tijela. Vlakna potiču zdravu probavu, vitamini i minerali podržavaju funkciju organa i sustava, dok antioksidansi štite stanice od oštećenja i doprinose dugoročnom zdravlju.
Studije su također pokazale da konzumacija haskapa može imati pozitivan utjecaj na kardiovaskularno zdravlje, smanjujući rizik od srčanih bolesti, snižavajući krvni tlak i poboljšavajući razinu kolesterola u krvi. Haskap može imati i antiupalna svojstva koja pomažu u smanjenju upale i ublažavanju simptoma upalnih stanja poput artritisa.
Ukratko, konzumacija haskapa može biti ključni dio zdrave prehrane i načina života te može doprinijeti održavanju općeg zdravlja i dobrobiti tijela.

Haskap kao dio vaše svakodnevne prehrane

1. Haskap u svježem obliku

svježi haskap

Najjednostavniji i najzdraviji način za konzumaciju haskapa je konzumacija svježih plodova neposredno nakon njihova ubiranja s grmova. Haskap dozrijeva već sredinom svibnja i prvo je voće koje dolazi nakon zimskog mirovanja. Svježe ubrani haskap može se u frižideru čuvati i do pet dana, a prije konzumacije potrebno ga je oprati pod mlazom hladne vode. Svježi plodovi mogu se koristiti za izradu zdravih smoothieja, voćnih jogurta i sladoleda. Haskap također može biti ukusan i nutritivno bogat dodatak zobenim kašama, raznim kolačima, muffinima i tortama.

2. Haskap u smrznutom obliku

Konzumacija haskapa u smrznutom obliku pruža praktičan način da uživate u ovom voću tijekom cijele godine, posebno izvan sezone kada svježi plodovi nisu dostupni. Smrznuti haskap plodovi zadržavaju svoju nutritivnu vrijednost i okus te se mogu koristiti na razne načine u kuhinji. Smrznuti haskap plodovi mogu se koristiti kao i svježi plodovi, za pripremu smoothieja, zobenih kaša, voćnih sladoleda i jogurta. Mogu se dodavati u muffine, voćne kolače i torte kako bi se obogatio njihov okus i nutritivni sastav. Prije korištenja smrznutih plodova haskapa, preporučuje se da ih malo odmrznete na sobnoj temperaturi ili ih kratko operete pod mlazom hladne vode. Nakon toga haskap je spreman za upotrebu. Smrznuti plodovi haskapa pružaju praktičan način da uživate u svim blagodatima ovog voća tijekom cijele godine, bez obzira na sezonu.

3. Pekmez od haskapa

pekmez od haskapa

Pekmez od haskapa je ukusna i aromatična prerađevina ovog voća koja se može koristiti na razne načine. Osim što je ukusan, pekmez od haskapa sadrži sve blagodati ovog voća, uključujući antioksidanse, vitamine i minerale, čineći ga hranjivim i zdravim dodatkom svačije prehrane. Priprema pekmeza od haskapa relativno je jednostavna i može se prilagoditi osobnom ukusu. Da biste napravili pekmez ili džem od haskapa, prvo trebate oprati i očistiti plodove haskapa, a zatim ih kuhati s dodatkom šećera. Smjesu treba kuhati na laganoj vatri dok ne postane gusta, a zatim je staviti u sterilizirane staklenke i ohladiti. Pekmez od haskapa može se koristiti kao namaz na kruhu ili palačinkama. Također ga možete dodavati u jogurt, zobene kaše, smoothieje ili koristiti kao slatki dodatak raznim desertima poput kolača, pita ili torti.

7. Sirup od haskapa

Sirup od haskapa

Sirup od haskapa je osvježavajući i aromatičan napitak ugodog slatko – kiselog okusa koji možete napraviti kod kuće jednostavno i brzo. Sirup od haskapa možete napraviti jednostavno i brzo na sljedeći način:

Sastojci

500g haskap bobica

250g šećera

250ml vode

Limunova kora (po želji)

Upute

Oprati bobice haskapa i staviti ih u lonac zajedno s vodom i šećerom. Dodati koricu limuna ako želite dodatnu aromu i svježinu. Staviti lonac na štednjak i zagrijavati smjesu na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući. Kada smjesa zavrije, smanjiti vatru i pustiti da se lagano kuha oko 15-20 minuta, ili dok se bobice ne razmekšaju i smjesa ne postane gusta. Potom maknuti lonac s vatre i ostaviti da se sirup malo ohladi. Procijediti smjesu kroz cjedilo ili gazu kako biste odvojili tekućinu od pulpe. Dobiveni sirup preliti u sterilizirane boce ili staklenke i zatvoriti čvrsto.Čuvati sirup u hladnjaku i koristiti po potrebi

Posebno je ukusan kao napitak razrijeđen s vodom i  rashlađen u ljetnim mjesecima.  Može se koristiti i kao slatki dodatak raznim pićima poput čaja, limunade, koktela ili gin-tonica. Također, možete se dodati u jogurte, smoothieje ili voćne salate za dodatnu voćnu aromu i slatkoću.

8. Matični sok od haskapa

Matični sok od haskapa

Matični sok od haskapa predstavlja koncentrirani oblik soka dobiven od tiještenih bobica haskapa bez dodatka šećera. Ovaj sok je visoko koncentriran i njegovom svakodnevnom konzumacijom pozitivno utječemo na svoje zdravlje. Postupak za pripremu čistog matičnog soka od haskapa je sljedeći:

Sastojci

1 kg svježih bobica haskapa

Upute

Oprati bobice i ostaviti ih da se ocijede. Uz pomoć prešice, sokovnika ili blendera, iscijediti bobice kako bi se dobio sok. Ako koristite sokovnik, sok će biti čišći jer će pulpa biti odvojena od tekućine. Ako koristite blender, procijedite smjesu kroz gazu kako biste odvojili pulpu od soka. Dobiveni sok preliti u staklene boce ili posude. Čuvati sok u hladnjaku i potrošiti ga u roku od nekoliko dana kako bi se očuvala svježina i nutritivna vrijednost. Ako želite soku produžiti rok trajanja, prije ulijevanja u staklenke možete ga pasterizirati, tj. zagrijati na 80 °c.

6. Alkoholna pića od haskapa

Liker od haskapa

Liker od haskapa je jednostavno i ukusno piće koje se može pripremiti kod kuće. Za pripremu likera potrebno je pomiješati svježe bobice haskapa s alkoholom poput votke ili rakije te dodati šećer. Smjesu treba ostaviti da odstoji nekoliko tjedana kako bi se okusi sjedinili, a zatim se može procijediti i preliti u boce za konzumaciju.

Vino od haskapa

Haskap se može koristiti kao sastojak u pripremi voćnih vina. Bobice se prerađuju u sok, koji se zatim fermentira s dodatkom kvasca i šećera. Nakon fermentacije, vino se filtrira i flašira te ostavlja da odleži neko vrijeme kako bi se razvili kompleksni okusi i arome.

Pivo s haskapom

Haskap se može koristiti kao sastojak u pripremi craft piva. Bobice se dodaju tijekom procesa fermentacije kako bi se postigao voćni okus i aroma u pivu.

Za kraj…

Široka je lepeza mogućnosti kako koristiti haskap u svojoj prehrani. Ovaj izuzetno hranjiv plod pruža brojne mogućnosti za eksperimentiranje u kuhinji te za stvaranje ukusnih jela i napitaka. Bez obzira na koji se način koristi, haskap ima znanstveno dokazani blagotvorni utjecaj na naše zdravlje. Uživajte u njegovim nebrojenim mogućnostima!

    Scroll to Top