O HASKAPU
Podrijetlo haskapa
Haskap, poznat kao sibirska borovnica, medena borovnica, majska jagoda i kamčatska jagoda, jagodičasta je vrsta iz porodice Kozokrvina. Prirodno raste u šumskim područjima sjevernih dijelova Azije, uključujući Rusiju, Kinu i Japan gdje postoji duga tradicija uzgoja i konzumacije te voćne vrste. Haskap je postao popularan zbog svoje izuzetne otpornosti na niske temperature i sposobnosti da procvjeta u uvjetima gdje mnoge druge voćne vrste ne uspijevaju. Uzgajivači širom svijeta prepoznali su njegove zdravstvene dobrobiti i jedinstveni okus, što je doprinijelo širenju uzgoja haskapa u različite dijelove svijeta, uključujući i Europu. U Hrvatskoj haskap se počeo intenzivnije uzgajati posljednjih desetak godina.

Zdravstvene dobrobiti
haskapa
Haskap je ukusno voće s brojnim zdravstvenim dobrobitima. Bogat je antioksidansima, vitaminima, mineralima i drugim hranjivim tvarima koje podržavaju opće zdravlje organizma. Jedna od ključnih karakteristika haskapa je visok udio antioksidansa, posebno antocijana, koji mu daje karakterističnu tamnoljubičastu boju. Antioksidansi su važni jer smanjuju oksidativni stres i rizik od raznih bolesti poput srčanih bolesti, raka i neurodegenerativnih poremećaja. Haskap je bogat vitaminima C i K, koji su ključni za zdrav imunološki sustav, zdrave kosti i zgrušavanje krvi. Također, istraživanja su pokazala da konzumacija haskapa može sniziti krvni tlak, razinu kolesterola i upalne markere u tijelu. Plodovi haskapa imaju nizak glikemijski indeks, što ih čini pogodnima za konzumaciju osobama oboljelih od dijebetesa. Uz toliko zdravstvenih dobrobiti, haskap je izvrstan dodatak uravnoteženoj prehrani za održavanje općeg zdravlja i vitalnosti.

Upotreba plodova
haskapa
Haskap je voćna vrsta koja zbog svoje karakteristične teksture i aromatičnog okusa ima široku upotrebu. Najčešće se konzumiraju svježi plodovi haskapa pošto haskap dozrijeva već sredinom svibnja i prvo je voće koje dolazi nakon zimskog mirovanja. Svježi plodovi mogu se koristiti za izradu smoothieja, voćnog jogurta, sladoleda, kao dodatak zobenim kašama i raznim kolačima. Plodovi se mogu i preraditi. Najčešće se prerađuju, uz dodatak šećera, u pekmez i sirup za razrjeđivanje. Od tiještenih plodova nastaje čisti matični sok koji svakodnevnom konzumacijom ima pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje. Od ostalih prerađevina, haskap je idealan za izradu octa, likera, vina pa čak i piva. Bobice se mogu i sušiti te se takve koristiti u svakodnevnoj prehrani. Široka je lepeza mogućnosti kako koristiti haskap u svojoj prehrani, no bez obzira na koji se način koristi, haskap ima znanstveno dokazani blagotvorni utjecaj na naše zdravlje.